مقایسه ورق سیاه و ورق رنگی: این ورق ها در چه مواردی با هم تفاوت دارند؟
ورق های سیاه و رنگی از محصولات فولادی پر کاربرد در صنایع مختلف هستند که هر کدام نسبت به خصوصیات و ویژگی هایی که دارند مورد استفاده قرار می گیرند در این مقاله سعی داریم تفاوت ورق های سیاه و رنگی را با هم مقایسه کرده و بفهمیم کدام یک بهتر بوده و برای کاربرد ما مناسب تر می باشد لطفا تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
ورق سیاه یا پلیت فولادی سیاه چیست؟
ورق سیاه فولادی به روش نورد گرم و تحت دمای نزدیک به 1000 درجه سانتی گراد تولید می شوند. این ورق فولادی به علت اینکه تحت دمای بالایی قرار می گیرد دارای سطح تیره و مات می باشد که به همین علت از آن به عنوان ورق سیاه نام می برند. ورق های سیاه فولادی به علت اینکه از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه تر هستند گزینه ی ایده آلی برای مصرف کنندگان محسوب می شوند.
تولید ورق سیاه چگونه می باشد؟
اسلب های فولادی بعد از اینکه از کوره خارج شدند برای اینکه لایه های اکسیدی که بر روی آن ها تشکیل شده است را از بین ببریم عملیات پوسته زدایی بر روی آن ها انجام می شود پس از طی این مرحله وارد فرآیند نورد خشن شده و با عبور از میان غلتک هایی به ضخامت مورد نظر می رسد این عملیات تا زمان رسیدن به ابعاد دلخواه چندین مرتبه صورت می گیرد.
ویژگی های ورق های سیاه فولادی
ورق های سیاه فولادی به علت اینکه از خصوصیات و ویژگی های منحصر بفردی بهره مند هستند به طور گسترده در صنایع مختلف از آنها استفاده می شود که از این مزیت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارای خاصیت ارتجاعی می باشند.
- قابلیت چکش خواری بالایی دارند.
- استحکام و سختی آن ها زیاد می باشد.
- مقاومت بالایی در برابر خوردگی ارائه می نمایند.
- خواص مکانیکی بهبود یافته
کاربرد های ورق های سیاه فولادی
همان طور که اشاره کردیم ورق های سیاه فولادی به علت اینکه دارای مزیت هایی هستند جزء محصولات فولادی پرکاربرد می باشند در ادامه به چند مورد از کاربرد های گسترده ورق های سیاه فولادی می پردازیم:
*صنعت پتروشیمی
*صنعت خودروسازی
*تولید انواع ماشین آلات صنعتی
*مخازن و انواع لوله ها
*ساختمان سازی
ورق رنگی یا پلیت رنگی چیست؟
فلز پایه این ورق ها از فولاد گالوانیزه می باشد که با لایه ای از رنگ الکترواستاتیک پوشانده شده است. این نوع ورق ها علاوه بر اینکه دارای ظاهری جذاب و صیقلی هستند در برابر خوردگی و زدگی نیز مقاومت بالایی از خود نشان می دهند. ورق های رنگی در طرح ها و مدل های مختلفی وجود دارند که از این طرح ها می توان به طرح سفال، کرکره ای و شادولاین اشاره کرد.
تولید ورق رنگی به صورتی می باشد؟
ورق های رنگی برخلاف ورق های سیاه، فلز پایه محسوب نمی شوند و در تولید آن ها از ورق های گالوانیزه استفاده می شود، ورق های گالوانیزه بعد از اینکه به ضخامت مورد نظر رسیدند و از خط فرایند نورد سرد خارج شدند وارد مرحله گالوانیزاسیون می شوند که در این حالت ورق فولادی برای ایجاد لایه پوششی از روی درون استخری از فلز روی مذاب شده غوطه ور می شود. پس از طی شدن این مرحله سطح ورق گالوانیزه تحت عملیات چربی زدایی قرار می گیرد تا آلودگی های آن ها بصورت کامل زدوده شود و در نهایت ورق گالوانیزه وارد مرحله رنگ کاری شده و طی دو مرحله لایه ی رنگی با پوشش پلیمری بر روی آن ایجاد می شود.
ویژگی های ورق رنگی
مزایایی در ورق های رنگی وجود دارد که سبب کاربرد های فراوان آن شده است که از این مزایا می توان از موارد زیر نام برد :
- دارای مقاومت بالا در برابر خوردگی
- مقرون به صرفه بودن از لحاظ اقتصادی
- قابلیت جوشکاری و رنگ پذیری
- دارای انعطاف پذیری و شکل دهی راحت تر
کاربردهای ورق های رنگی
ورق های رنگی به علت اینکه دارای ظاهر زیبایی هستند و از خصوصیت ضد زنگ زدگی برخوردار می باشند از ورق های پرکاربرد در صنایع مختلف هستن که از کاربرد های آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
*ساخت انواع سقف های شیروانی
*دکوراسیون های داخلی و خارجی
*ساخت انواع لوازم خانگی
*صنعت حمل و نقل
*صنعت خودروسازی
تفاوت های ورق سیاه و رنگی
ورق های سیاه و رنگی در موارد مختلفی نسبت به هم دارای تفاوت هایی هستند که در ادامه به شرح این تفاوت ها خواهیم پرداخت:
تفاوت در نحوه تولید ورق رنگی و سیاه فولادی:
ورق سیاه خودش فلز پایه بوده و طی فرایند نورد گرم فولادی تولید می شود اما ورق رنگی فلز ثانویه محسوب شده و فلز پایه آن فولاد گالوانیزه می باشد که فرآیند ساخت آن نورد سرد می باشد.
- شکل ظاهری: ورق سیاه به علت اینکه در دمای بالایی تولید می شود دارای ظاهری خشن و تیره می باشد اما ورق رنگی دارای ظاهری زیبا و صاف بوده و در رنگ های مختلفی امکان تهیه آن وجود دارد.
تفاوت در کاربرد ورق سیاه و رنگی:
از دیگر تفاوت های مهم ورق سیاه و ورق رنگی می توان به کاربرد آن ها اشاره کرد. ورق سیاه بیشتر در سازه هایی که نیاز به زیبایی نبوده و استحکام در آن ها دارای اولویت بیشتری می باشد مناسب تر است. در حالی که ورق رنگی بیشتر در کاربرد های زیبایی و استفاده در محیط هایی که نیاز به مقاومت بالایی در برابر عوامل محیطی هستند کاربرد دارد.
- متفاوت بودن در زمان تولید: ورق رنگی به علت اینکه دارای خط تولید سریع تری می باشد زمان کمتری برای تولید آن مورد نیاز می باشد اما ورق سیاه به سبب مراحل تولید کندتر زمان بیشتری برای تولید آن مورد استفاده قرار می گیرد.
قیمت ورق سیاه و رنگی:
ورق های سیاه به نسبت ورق های رنگی ارزان تر بوده و از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه تر هستند. که این ویژگی مربوط به فرایند تولید ورق سیاه می باشد. ورق سیاه در یک مرحله تولید می شود اما تولید ورق رنگی دارای چندین مرحله می باشد.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم که ورق های سیاه و رنگی را توضیح دهیم و تفاوت های این دو ورق فولادی را نسبت به هم بیان کنیم. ورق های سیاه و رنگی از محصولات فولادی پرکاربرد در صنایع مختلف هستند که نسبت به خصوصیات هایی که دارند مورد استفاده قرار می گیرند.