تفاوت جوشکاری MIG و TIG که همان جوشکاری آرگون و جوشکاری co2 چیست؟
جوشکاری آرگون یا TIG چیست ؟
از مهم ترین روش های جوشکاری در صنایع مختلف می باشد که به سبب این که در این فرآیند جوشکاری از گاز آرگون استفاده می شود به جوشکاری آرگون معروف می باشد. در فرایند جوشکاری تیگ برای عملیات جوشکاری به جریان برق نیاز می باشد که می توان هم از جریان برق متناوب(AC) و هم از جریان برق مستقیم(DC) استفاده کرد. در این روش قوس الکتریکی ایجاد شده توسط میله تنگستن می باشد. در واقع قوس الکتریکی، تخلیه بار بین دو الکترود است که سبب ایجاد گرمای مورد نیاز برای اتصال انواع فلزات و محصولات فولادی می باشد.
ملزومات مورد نیاز برای جوشکاری آرگون
برای اینکه از روش جوشکاری تیگ استفاده نمایید نیازمند استفاده از تجهیزاتی می باشد که برای حرارت بالای ایجاد شده سریعا خنک شود که می توان از مهم ترین آن ها به موارد زیر اشاره کرد:
منبع تغذیه: برای اینکه جریان برق لازم برای عملیات جوشکاری فراهم شود، نیاز به استفاده از منبع تغذیه می باشد که می تواند هم جریان AC و هم جریان DC باشد.
سیلندر گاز محافظ: کپسول فلزی که دارای محتوای گاز محافظ می باشد. زمانی که کپسول کاملا پر باشد از فشار بار حداکثر 200 بار بهره می برد.
شیلنگ و بست های گاز: برای اینکه سیلندر بتواند گاز محافظ تنگستن را به مشعل برساند نیازمند استفاده از شیلنگ و بست می باشد.
کابل اتصال: از ملزومات دیگر برای جوشکاری آرگون استفاده از کابل اتصال می باشد.
الکترود تنگستن: الکترودهای مورد استفاده در روش جوشکاری آرگون از الکترودهای ذوب نشدنی بوده و طبق استاندارد AWS A5/12 می باشد که ترکیبات شیمیایی در هر کدام از آن ها متفاوت می باشد.
عبارت EWP بیانگر این موضوع می باشد که الکترود تنگستن خالص می باشد.
از دیگر الکترود های تنگستن می توان به EWTH(توریم)، EWZR(زیرکونیم)، EWLA(لانتانیوم) و EWCE(سریم) که هر کدام از نسبت های متفاوتی از ترکیبات شیمیایی را دارا هستند.
رگلاتور: برای اینکه از فشار گازهای خروجی از کپسول کم شود و گازهای محافظ که از مشعل خارج می شوند تنظیم شده باشند از رگولاتور استفاده می شود.
سیم جوش یا فیلر: از مهمترین ملزومات جوشکاری استفاده از سیم جوش یا فیلر می باشد، که باید حتما از کیفیت بالایی بهره مند باشد. سیم جوش های مناسب جوشکاری آرگون یا تیگ مطابق استاندارد AWS می باشند. که نسبت به کاربردشان دسته بندی می شوند.
تورچ یا مشعل مخصوص جوشکاری: در واقع هدایت کننده جریان برق، به الکترود تنگستن و گاز محافظ به قوس الکتریکی می باشد. اگر مشعل ها در آمپر هایی با جریان کم و زمان محدود باشند به سرعت توسط هوا و جریان گاز محافظ خنک سازی می شوند. ولی اگر جریان آمپر بالا باشد هوا و گاز محافظ قادر به خنک سازی نیستند و حتما باید از آب برای فرایند خنک سازی استفاده کرد.
خصوصیات الکترود های تنگستن
*الکترود های تنگستن خالص از لحاظ قیمتی ارزان تر هستند ولی از طول عمر بالایی برخوردار نیستند و فقط با جریان برق AC قابل استفاده هستند. این الکترود ها برای مواردی که حساسیت کار بالا باشد زیاد مناسب نمی باشند.
*الکترودهای تنگستن که حاوی ماده شیمیایی توریم هستند از عمر طولانی تری بهره مند هستند و جریان مورد استفاده با این الکترود ها DC می باشد، و هم چنین استفاده از این الکترود ها راحت تر است.
*از بهترین الکترود های تنگستن در جوشکاری آرگون می توان به الکترودهای زیرکونیوم دار اشاره کرد. جریان مورد استفاده در این الکترود معمولا با دو روش AC و DC صورت می پذیرد. ولی قوس الکتریکی ایجاد شده در جریان AC از کیفیت مطلوبی برخوردار است.
سیم جوش و فیلر های متناسب با جوشکاری تیگ طبق استاندارد AWS
- سیم جوش مناسب برای فلز مس AWS A5/7
- سیم جوش مناسب برای فولاد های کربنی AWS A5/18
- سیم جوش مناسب برای آلیاژهای آلومینیومی AWS A5/10
- سیم جوش مناسب برای فلزات مقاوم به خوردگی و دارای کرم AWS A5/9
- سیم جوش مناسب برای محصولات تیتانیومی AWS A5/16
- سیم جوش مناسب و مخصوص نیکل AWS A5/14
- سیم جوش مناسب برای آلیاژهای منیزیم AWS A5/19
- سیم جوش مناسب برای آلیاژهای زیرکونیوم AWS A5/24
- سیم جوش مناسب برای عملیات های معمولی AWS A5/13
مزایای و معایب جوشکاری به روش آرگون
از مزایای جوشکاری آرگون می توان به موارد زیر اشاره کرد.
* جوشکاری آرگون تمیز تر است.
*کیفیت جوشکاری بالاتری دارد.
*سازگاری با انواع محصولات فولادی و فلزی
*قابلیت جوش دادن محصولات فلزی در همه موقعیت ها
*از دقت بالایی بهره مند می باشد.
از معایب جوشکاری آرگون می توان به موارد زیر اشاره کرد.
*از سرعت جوشکاری کمتری بهره مند است.
*زمان بر و نیاز به داشتن مهارت می باشد.
*در محیط های باز که وزش باد وجود دارد سبب اخلال در جوشکاری می شود.
*باعث تشکیل گازهای شیمیایی و سمی می شود.
*سبب ایجاد مشکلات جسمی مانند انواع ضایعات چشمی و پوستی می گردد.
کاربرد روش جوشکاری TIG
از این روش جوشکاری در صنایع مختلف استفاده می شود که می توان جوشکاری انواع ورق های فولادی و جوشکاری در صنعت هوانوردی اشاره کرد کاربرد های دیگر روش جوشکاری TIG عبارتند از:
- جوشکاری فلزاتی که دارای ضخامت کمتری هستند با این روش دقیق تر بوده و از کیفیت مطلوبی بهره مند هستند.
- جوشکاری آلیاژهای آلومینیومی و مسی با این روش ساده تر صورت می پذیرد.
- این روش جوشکاری چون تمیز بوده و از خط جوش زیبایی بهر مند است در مواردی که زیبایی مهم باشد هم کاربرد دارد.
جوشکاری میگ (MIG) چیست؟
از روش های متداول دیگر جوشکاری، جوشکاری MIG می باشد. جوشکاری میگ در زیر مجموعه جوشکاری قوسی با گاز محافظ (GMAW) می باشد که اختصار شده عبارت لاتین Metal Inert Gas است. گازهای محافظ مورد استفاده در این روش CO2 و گاها آرگون یا هلیوم می باشد که در دسته بندی گازهای بی اثر قرار می گیرند.
از جوشکاری میگ برای جوش دادن انواع فلزات مانند فولاد های کربنی، فولاد ضد زنگ، مقاوم به حرارت، آلیاژهای آلومینیوم، مس و آلیاژهای منیزیم استفاده می شود.
امروزه استفاده از جوشکاری در صنایع مختلف مورد نیاز می باشد اما اینکه از چه روش هایی برای جوشکاری استفاده می شود مهم می باشد. جوشکاری های قوسی با گاز محافظ به ویژه روش MIG جزء روش های کاربردی می باشد که در کشور های مختلف و صنایع گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد.
تجهیزات مورد نیاز برای جوشکاری با روش میگ
برای اینکه عملیات جوشکاری به سهولت انجام پذیرفته و فرآیند جوشکاری درست و اصولی باشد استفاده از تجهیزاتی مورد نیاز می باشد که در ادامه با این تجهیزات آشنا خواهیم شد:
منبع تغذیه: برای اینکه جریان الکتریکی و ولتاژ مورد نیاز برای قوس الکتریکی فراهم گردد حتما به استفاده از منبع تغذیه نیاز می باشد. منبع تغذیه در این روش از نوع DC می باشد.
سیم جوش: در واقع به صورت واسطه عمل می نماید و با ایجاد حرارت سبب اتصال دو قطعه فلزی به هم می شود.
سیستم تغذیه سیم: برای اینکه سیم جوش با سرعت ثابت به حوضچه جوش برسد نیازمند استفاده از سیستم تغذیه می باشد.
سیلندر گاز محافظ: براینکه از قوس الکتریکی ایجاد شده و حوضچه جوش در برابر عواملی خارجی محافظت شود، استفاده از سیلندر های گاز محافظ کاربردی می باشد.
مشعل جوش یا تورچ: برای اینکه جریان جوشکاری به الکترود ها هدایت شود و گاز محافظ و سیم جوش به نقطه جوش برسد از یک مشعل جوش و یا تورچ که دارای اتصال مداوم است استفاده می شود.
مزایا و معایب جوشکاری MIG
همانند دیگر روش های جوشکاری، روش جوشکاری میگ نیز دارای مزایا و معایبی می باشد که با هم در ادامه به چندین مورد از این مزایا و معایب می پردازیم.
از مزایای روش جوشکاری میگ می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیم جوش به صورت پیوسته تغذیه می شود و نیاز به توقف فرآیند جوشکاری برای تعویض سیم جوش نمی باشد.
- فرآیند خودکار و یا حالت اتوماتیک در این روش به علت تغذیه مداوم و پیوسته سیم جوش میسر می باشد.
- در این روش ریزش الکترود بسیار کم بوده که علت آن مربوط به رسوبات سیم جوش در نقطه اتصال می باشد.
- فرایند جوشکاری این روش راحت تر بوده و به سادگی می توان این روش جوشکاری فرا گرفت.
- آسیب های ناشی از این روش کمتر می باشد که مربوط به ایجاد جرقه کم در آن می باشد.
از معایب جوشکاری میگ می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- از لحاظ اقتصادی دارای قیمت بالاتری هستند.
- حمل و نقل و جابجایی آن ها به علت داشتن تجهیزات پیچیده دشوار می باشد.
- جوشکاری با این روش در مقابل وزش باد سبب پراکندگی گاز محافظ می شود.
- به علت بهره مندی از سرعت سرد شدن بالا احتمال ترک و شکست در آن وجود دارد.
کاربرد جوشکاری MIG
جوشکاری MIG نیز به علت اینکه در دسته بندی جوشکاری قوس الکتریکی قرار دارد در صنایع مختلفی کاربرد دارد که می توان از موارد زیر به عنوان کاربرد های جوشکاری روش MIG اشاره کرد:
*جوشکاری قطعات فلزی که دارای ضخامت و ابعاد بزرگی می باشند
*برای جوشکاری فلزات که به پاس جوش طولانی نیاز دارند مناسب می باشد مانند صنعت خودرو سازی و لوازم خانگی
*جوشکاری با این روش نیاز به مهارت و تخصص آن چنانی ندارد.
تفاوت بین جوشکاری TIG و MIG
جوشکاری TIG و MIG از جوشکاری های متداول و پرکاربرد در صنعت می باشند که هر کدام نسبت به ویژگی هایی که دارند در کاربرد های مورد استفاده قرار می گیرند. اما نسبت به هم دارای تفاوت هایی نیز هستند که با هم چند مورد از این تفاوت ها را مرور می کنیم:
*مهم ترین تفاوت مربوط به منبع تغذیه در جوشکاری TIG و MIG می باشد بدین صورت که در جوشکاری TIG منبع تغذیه می تواند هم بصورت AC متناوب و هم بصورت DC مستقیم باشد. اما منبع تغذیه قابل استفاده در جوشکاری MIG فقط مستقیم می باشد.
*از روش TIG برای جوشکاری محصولات فلزی که دارای ضخامت پایین تری هستند استفاده می شود ولی در مقابل، روش MIG برای جوشکاری فلزاتی مناسب می باشد که دارای ضخامت بالاتری هستند.
*الکترود های مصرفی در روش جوشکاری TIG ذوب نمی شوند و معمولا از جنس تنگستن می باشند، اما الکترود های مصرفی در روش MIG بیشتر از جنس فولاد نرم و یا فولاد نیکلی می باشند.
*گازهای محافظ مورد استفاده در روش جوشکاری MIG بیشتر گاز CO2 بوده ولی در مقابل گاز محافظ در روش جوشکاری TIG گاز آرگون می باشد. با این حال گاز های دیگری مانند هلیوم، آرگون و اکسیژن در روش میگ و گازهای ترکیب هلیوم و آرگون در روش تیگ استفاده می شود.
*خط جوش در روش TIG با کیفیت و تمیز تر از روش MIG می باشد. به همین علت روش جوشکاری TIG بیشتر کاربرد داشته و اکثرا افراد این روش را برای جوشکاری انتخاب می نمایند.
*سرعت جوشکاری از مهمترین پارامترهای مقایسه ی دو روش جوشکاری TIG و MIG می باشد. سرعت جوشکاری در روش میگ به علت اینکه زیاد به جزئیات توجه نمی شود بیشتر از روش تیگ می باشد.
*شاید پارامتری که برای همه مهم است مربوط به قیمت این دو روش جوشکاری می باشد که روش جوشکاری MIG از روش جوشکاری TIG از قیمت کمتری بهره می برد علت گران تر بودن روش جوشکاری TIG مربوط به تجهیزات پیچیده تر، سرعت جوش و مدت زمان جوشکاری بالاتر آن می باشد.
جلوگیری از عوارض جوشکاری مربوط به TIG و MIG
استفاده از هرگونه ابزار آلات در صنعت و ساخت ساز ممکن است دارای عوارضی باشد، که استفاده از روش های جوشکاری به ویژه جوشکاری TIG و MIG از این قاعده جدا نمی باشد، و حتما نیازمند رعایت نکات ایمنی برای کاهش و به حداقل رساندن صدمات احتمالی می باشد از ملزومات ایمنی که حتما باید در موقع جوشکاری از آنها استفاده کرد باید به تجهیزاتی همچون لباس جوشکاری، عینک، کفش، دستکش و ماسک جوشکاری اشاره کرد.
جمع بندی
با هم با روش جوشکاری TIG و MIG آشنا شدیم و نحوه اجرا و انواع الکترود های مناسب آن ها را توضیح دادیم. استفاده از روش جوشکاری TIG حتما نیازمند اپراتور متخصص که دارای تجربه و مهارت کافی است می باشد. ولی یادگیری روش جوشکاری MIG راحت تر بوده و به سادگی می توان آن را یاد گرفت در این مقاله سعی شد کلیه اطلاعات مربوط به جوشکاری TIG و MIG از جمله مزایا، معایب و تفاوت های آن ها بصورت کامل شرح داده شود. امیدواریم مطالعه این مقاله که توسط گروه بازرگانی پلیت استیل یک تهیه گردیده برای شما عزیزان مفید واقع شود.