روشهای خمکاری ورق های گالوانیزه و کاربردهای خمکاری ورق
خمکاری ورق فلزی یا BENDING چیست؟
خمکاری ورق گالوانیزه عملیاتی که طی آن ورق بر اثر نیروی وارده خم شده و تغییر شکل میدهد خمکاری ورق یا BENDING می گویند، که طی این فرآیند ورق به شکل های U،V یا ناودانی در می آید.
خم کاری ورق گالوانیزه
برای استفاده از ورق گالوانیزه در بعضی از صنایع نیاز به تغییر شکل ورق گالوانیزه می باشد که این تغییر شکل به صورت خمکاری ورق اتفاق می افتد در عملیات خمکاری با وارد کردن فشار، ورق خم شده و زاویه می گیرد. البته خمکاری ورق گالوانیزه نه تنها نیاز به ابزار های خاصی دارد بلکه باید زیر نظر اپراتور متخصص، با دقت و نظارت کافی صورت بگیرد زیرا خمکاری ورق نیازمند رعایت نکاتی می باشد که در صورت بی توجهی، هنگام خمکاری موجب آسیب دیدگی ورق گالوانیزه می گردد. که این امر سبب ایجاد ضرر و زیان های بسیاری می شود. در ادامه روش های مناسب خمکاری این نوع ورق فلزی و نکاتی که باید هنگام خمکاری رعایت شوند باهم بررسی خواهیم کرد لطفا تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
انواع روش های خمکاری ورق گالوانیزه
امکان خمکاری ورق های گالوانیزه همانند سایر ورق های فولادی به دو صورت دستی و ماشینی امکان پذیر است و با توجه به ابعاد و ضخامت ورق های گالوانیزه نحوه خمکاری آن مشخص می گردد که باهم توضیحات و شیوه خمکاری با هر دو روش را مرور می کنیم:
1- خمکاری دستی: این روش خمکاری نیازمند ابزار هایی می باشد که قبل از خمکاری باید تهیه شوند این ابزار ها عبارتند از چکش، انبر، وسایل اندازه گیری و نشانه گذاری. این روش با این که ساده و راحت به نظر می رسد اما هنگام خمکاری باید دقت کافی به عمل آید تا ورق گالوانیزه دقیقا از جایی که نیاز به خمکاری دار خم شود. این روش برای ورق های گالوانیزه که تعداد آن ها محدود می باشد و از ضخامت پایین تری برخوردار هستند مناسب می باشد. برای خمکاری ورق در این روش ابتدا باید ورق در جای خود محکم شود و سپس با وارد کردن ضربه به ورق با چکش خمکاری ورق صورت گیرد.
باید توجه داشت که:
برای خمکاری بهتر می توان اگر ضخامت ورق گالوانیزه به نسبت زیاد باشد قبل ضربه زدن با چکش در معرض گرما و حرارت قرار داد تا کمی نرم شود البته لازم به یادآوری می باشد این روش زمان بر بوده و نیاز به دقت کافی دارد. چون در صورت حرارت زیاد ممکن است ورق ذوب شود، همچنین در در اثر برخورد مستقیم چکش به ورق گالوانیزه امکان صدمه دیدن ورق قبل از خمکاری وجود دارد. بهتر است برای جلوگیری از هرگونه آسیب دیدگی ورق گالوانیزه بین چکش و سطح تماس با چکش از یک تکه چوب برای محافظت از ورق استفاده شود.
2- خمکاری ورق گالوانیزه با روش ماشینی:
این روش بسیار با کیفیت بوده و کارایی بهتری نسبت به خمکاری با روش دستی را دارد. البته لازم به ذکر می باشد خمکاری ورق بصورت ماشینی در صورتی با کیفیت بالا می باشد که شخصی که دستگاه را کنترل می کند دارای تخصص و مهارت کافی باشد. خمکاری ورق به روش ماشینی به چهار دسته تقسیم بندی می شود که عبارتند از:
3- خم کاری ورق با خم کن دستی: خمکاری با این روش دارای محدودیت می باشد و خمکاری همه ضخامت ها با این روش امکان پذیر نمی باشد. این روش بیشتر برای خمکاری ورق های گالوانیزه با ضخامت 3 میلی متر مناسب می باشد. دستگاه خمکاری در این روش از سه قطعه تشکیل شده است که ورق گالوانیزه بین قطعه بالایی و میانی قرار می گیرد که قطعه بالایی متحرک و قطعه میانی ثابت می باشد ورق با استفاده از پیچ و مهره بین دو قطعه ثابت می شود و قطعه سوم که قابلیت حرکت دارد، با حرکت خود باعث خمکاری ورق می شود.
4- دستگاه خم کن ورق گالوانیزه برقی: این نوع دستگاه خم کن به نسبت دستگاه خم کن دستی کارایی بهتری دارد و ورق گالوانیزه خم شده با این روش دارای کیفیت نسبتا بالاتری می باشد.ضخامتی که این دستگاه می تواند خم کند تقریبا دو برابر دستگاه خم کن دستی می باشد یعنی میتواند ورق های گالوانیزه 6 میلی متری را خمکاری کرد. خمکاری در این روش همان گونه که از نامش مشخص می باشد با نیروی محرکه الکتریکی یا همان برقی صورت می گیرد.
5- دستگاه خم کن ساده ستونی: این نوع دستگاه خم کن بر خلاف دو نمونه قبلی می تواند ورق گالوانیزه در ضخامت های مختلف را خم کند طوری که در این دستگاه قطعه ای تعبیه شده است که با آن می توان خمکاری ورق را در ضخامت های مختلف تنظیم کرد نحوه کار این دستگاه به این صورت می باشد که این وسیله دو قطعه مهم و کاربردی دارد که از آنها به عنوان فک بالای ساده و فک بالای لقمه ای نام برده می شود که ورق گالوانیزه بین این دو فک ثابت می شود وبا حرکت دستگاه، خمکاری ورق صورت می گیرد از ویژگی ها مهم این روش می توان به امکان تنظیم فشار وارده دلخواه اشاره کرد.
6- دستگاه خم کن پرسی هیدرولیکی و مکانیکی:
یکی از بهترین روش ها برای خمکاری ورق های فولادی از جمله ورق گالوانیزه استفاده از این دستگاه می باشد. خمکاری در این روش به صورت قالب می باشد.
مهم ترین قطعات این دستگاه قالب آن ها می باشد که سمبه و ماتریس هستند. زاویه ی های خمکاری که با این دستگاه می توان بدست آورد بین 1 تا 180 درجه می باشد. از ویژگی های مهم دیگر آن می توان به صاف کردن ورق و ایجاد طرح روی آن ها اشاره کرد.
نکات مهم در خمکاری ورق گالوانیزه
پارامتری هایی در ورق گالوانیزه وجود دارند که قبل از عملیات خمکاری باید بررسی و تحلیل شوند تا خمکاری که صورت می گیرد از کیفیت بالایی برخوردار بوده و کارایی بهتری را ارائه نمایند. در صورت عدم بررسی پارامترها ممکن است ورق گالوانیزه هنگام خمکاری دچار آسیب و شکستگی گردد که این عمل موجب ضرر و زیان های گزافی می گردد. پارامتر های مهم که باید مورد بررسی قرار گیرند عبارتند از:
- شعاع خم (R)
- ضخامت ورق(MT)
- عرض ورق(W)
- زاوبه خم(B)
کاربردهای خمکاری ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه از ابزار های مهم برای استفاده در صنایع مختلف می باشد اما گاها به صورت هایی که وجود دارند قابل استفاده نیستند برای اینکه بتوان از آن ها استفاده کرد نیازمند ایجاد تغییر شکل و فرم دهی می باشند. خمکاری یکی از بهترین و متداول ترین روش ها برای تغییر شکل ورق گالوانیزه می باشد تا بدون آسیب دیدگی و فقط تغییر شکل مورد استفاده قرار گیرند. از کاربرد های ورق گالوانیزه خمکاری شده می توان از موارد زیر نام برد :
*حوزه کشاورزی و دامداری
*صنایع ساخت وساز
*صنعت خودرو و حمل و نقل
*انواع شرکت ها و کارخانه ها
قیمت خمکاری ورق
یقینا به صورت دقیق و ثابت نمی توان قیمت خمکاری ورق را قبل از عملیات خمکاری بیان نمود از دلایل آن می توان به عدم ثبات اقتصادی و نوسانات ارزی اشاره کرد. همچنین نوع خمکاری دستی یا ماشینی، ضخامت ورق گالوانیزه، مدت زمان انجام خمکاری، تعداد نیروی کار و نیز متریال های مورد استفاده در تعیین قیمت خمکاری ورق گالوانیزه موثر می باشند.
شما میتوانید لیست قیمت انواع ورق گالوانیزه در ضخامت های مختلف را فروشگاه پلیت استیل یک مشاهده نمایید.