بررسی تفاوت های ورق های گالوانیزه و ورق روغنی فولادی
ورق های فولادی از محصولات پرکاربرد در صنایع مختلف هستند که هرکدام از مراحل ساخت متنوعی بهره می برند. ورق های روغنی و گالوانیزه از ورق های فولادی مهم برای استفاده های گوناگون می باشند که هر کدام دارای ویژگی ها و مزایای بخصوصی هستند. این ورق های با اینکه دارای شباهت های نسبت به هم می باشند اما دارای تفاوت هایی نیز هستند که در این مقاله می خواهیم به تفاوت ورق های روغنی فولادی و ورق های گالوانیزه بپردازیم لطفا تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
ورق روغنی چیست؟
از ورق های فولادی مهم و پرکاربرد ورق روغنی می باشد این ورق تحت فرآیند نورد سرد تولید شده که به همین سبب از آن به عنوان ورق سرد نیز نام می برند. این ورق ها دارای سطحی صاف و براقی هستند و برای اینکه بتوانند در برابر زنگ زدگی مقاومت بالایی ارائه نمایند از لایه ی پوششی روغنی بر روی آن ها استفاده می شود که سبب نامگذاری آن ها به ورق روغنی شده است.
مراحل تولید ورق روغنی
ورق های روغنی برای اینکه تولید شوند نیازمند طی فرایند هایی می باشند. در تولید ورق های سرد فولادی ابتدا ورق ها طی فرایند نورد گرم قرار گرفته و اسید شویی می شوند تا آلودگی های روی سطوح آن بصورت کامل تمیز شود. سپس ورق فولادی وارد مرحله نورد شده و از میان غلتک های آن عبور داده می شود و تا زمان رسیدن به ضخامت مورد نظر و ظاهری یکنواخت ادامه می یابد. در نهایت پس از روغن کاری به منظور بهبود کیفیت سطح ورق عملیات نورد سرد سطحی در دماهای بسیار پایین بر روی آن صورت می پذیرد.
ویژگی های ورق روغنی
ورق های روغنی دارای خصوصیات و مزایایی می باشند که سبب کاربرد های فراوان آن ها شده است. در ادامه به چند مورد از ویژگی های ورق روغنی می پردازیم:
*دارای سطح صاف و یکنواختی هستند.
*استحکام و مقاومت بالایی ارائه می نمایند.
*آماده سازی آن ها نسبتا آسان و سریع تر می باشد.
کاربرد های ورق روغنی
ورق های روغنی به علت داشتن سطح صاف و ظاهری براق در کاربرد های متنوعی مورد استفاده قرار می گیرد که از این کاربرد ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- صنعت خودروسازی
- لوام خانگی
- تولید مبلمان
- ساخت پروفیل های ساختمانی
ورق گالوانیزه
ورق های فولادی برای اینکه دارای طول عمر بالایی باشند و در دراز مدت دچار آسیب دیدگی نشوند نیازمند فرآیند هایی می باشند. ورق گالوانیزه به ورق فولادی گفته می شود که سطح آن با فلز روی پوشانده شده است. این لایه پوششی سبب مقاومت بالای ورق در برابر خوردگی و زنگ زدگی می شود.
روش های تولید ورق گالوانیزه
روش های مختلفی برای تولید ورق های گالوانیزه وجود دارد که تقریبا ماهیت همه آنها یکسان است و پوشش دهی با فلز روی صورت می پذیرد و فقط در موارد جزئی با هم تفاوت دارند. از روش ها تولید ورق گالوانیزه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تولید به روش غوطه وری گرم: ورق فولادی درون استخر مذاب روی غوطه ور می شود به این روش گالوانیزه گرم نیز می گویند.
- تولید به روش الکترو گالوانیزه: این روش به عنوان گالوانیزه سرد نیز شناخته می شود که بصورت الکترولیتی بوده و در آن لایه روی نقش آند و فلز نقش کاتد را ایفا می کند. این روش از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه تر می باشد.
- تولید به روش گالوانیلینگ: این روش از ترکیب گالوانیزه گرم و فرایند آنیلینگ صورت می پذیرد.
- تولید به روش پیش گالوانیزه: این روش شباهت بسیاری به روش غوطه وری گرم دارد. برای ایجاد لایه پوششی روی ورق های فولادی از حوضچه های روی مذاب عبور داده می شوند.
ویژگی های ورق گالوانیزه
ویژگی های ورق گالوانیزه را می توان به صورت زیر بیان نمود:
*دارا بودن ظاهر جذاب
*مقاوم در برابر خوردگی و زنگ زدگی
*مقرون به صرفه بودن
*نگهداری و تمیز کاری راحت تر
*جوش پذیری عالی
*دارای انعطاف و شکل پذیری
*طول عمر بالا
کاربرد های ورق گالوانیزه
ورق های گالوانیزه به علت اینکه دارای خصوصیات و مزایای منحصر به فردی می باشند در کاربرد های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند که از این کاربرد ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تولید انواع قطعات خودرویی
- صنعت کشاورزی
- تانکرها و انواع لوله ها
- سیستم های تهویه مطبوع
تفاوت ورق های روغنی و گالوانیزه
ورق های روغنی و گالوانیزه با اینکه دارای شباهت های بسیاری نسبت به هم هستند. هر دو برای اینکه در برابر خوردگی دارای مقاومت باشند لایه ی پوششی بر روی سطح خود دارند ولی در برخی موارد نسبت به هم دارای تفاوت هستند که در ادامه به شرح آن ها می پردازیم:
- تفاوت در نحوه ساخت: با اینکه ساخت این دو ورق فولادی در مراحل اولیه یکسان می باشد اما در ورق گالوانیزه از فلز مذاب روی به صورت غوطه وری استفاده می شود که این فرآیند در ورق روغنی وجود ندارد.
- تفاوت از نظر ظاهر: با اینکه هر دو ورق دارای سطحی صاف و روشن تری هستند. اما کیفیت ظاهری ورق روغنی بسیار بهتر از ورق گالوانیزه می باشد.
- هزینه تولید: هزینه های ساخت ورق های فولادی به عوامل مختلفی از جمله ضخامت و ابعاد آن ها بستگی دارد ولی در کل ورق های گالوانیزه به علت برخورداری از فرایند های پیچیده تر نسبت به ورق روغنی دارای هزینه ساخت بالاتری می باشند.
- طول عمر: ورق های گالوانیزه و روغنی هر دو از خاصیت ضد خوردگی بهره مند می باشند. اما طول عمر ورق های گالوانیزه به علت برخورداری از لایه پوششی روی بسیار بیشتر از ورق های روغنی می باشد.
- ضخامت: از دیگر تفاوت های ورق های روغنی و گالوانیزه می توان به ضخامت آن ها اشاره کرد. ورق های گالوانیزه به علت اینکه دارای لایه ی پوششی روی می باشند ضخیم تر از ورق های روغنی هستند.
- استاندارد: ورق های گالوانیزه به سبب طول عمر بیشتر و مقاومت بالایی که دارند گواهی ها و استاندارد های کیفی بیشتری به خود اختصاص داده اند که سبب قابل اعتماد تر بودن ورق های گالوانیزه شده است.
جمع بندی
برای افزایش عمر ورق های فولادی و بهبود خواص مکانیکی آن ها نیاز به انجام فرآیندهایی می باشد که از این فرایند ها می توان به روغن کاری و گالوانیزه اشاره کرد ما در این مقاله ورق های روغنی و گالوانیزه را نسبت به هم مقایسه کردیم. مزایا و ویژگی هر کدام را مورد بررسی قرار دادیم. در صورتی که سوالی در این زمینه دارید می توانید با کارشناسان ما در مجموعه بازرگانی پلیت استیل یک تماس حاصل فرمایید و یا در قسمت نظرات سوالات خود را ارسال نمایید تا همکاران ما در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما باشند.