مقایسه برش لیزری و برش پلاسما، کاربرد مزایا و معایب این دو روش برش
همیشه انتخاب بهترین روش برای برشکاری جزء دغدغه های اصلی در میان صنعتگران بوده است. به همین خاطر انتخاب یک روش برشکاری مناسب و دقیق می تواند سبب صرفه جویی در زمان و همچنین ارائه کیفیت مناسب شود. از روش های رایج برشکاری می توان به برش لیزری و پلاسما اشاره کرد. در این مقاله سعی داریم که با برش لیزری و پلاسما آشنا شده و کاربرد، مزایا و معایب آن ها را با هم بررسی کنیم لطفا تا پایان با ما همراه باشید.
برشکاری لیزری:
فرآیند برشکاری در این روش بصورت ذوب کردن فلز صورت می پذیرد بدین صورت که پرتوهای ساطع شده از دستگاه برش بر روی فلز مورد نظر باعث ایجاد گرما و حرارت بیش از حد می شود که سبب ذوب شدن فلز در نقطه مورد نظر می گردد بعد از این فرآیند، برشکاری با دستگاه به راحتی صورت می پذیرد. لیزرها برای ایجاد طرح های ساده روی فلزات و ورقهای نازک بسیار کاربردی می باشند.
مزایا و معایب روش برشکاری لیزری
مزایا برش لیزری
- دقت برشکاری در این روش بسیار بالا می باشد
- برش ایجاد شده دارای کیفیت عالی تری می باشد.
معایب برش لیزری
- از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیستند.
- امکان برش مواد منعکس کننده با این روش امکان ناپذیر است.
- برای برشکاری فلزات نازک کاربرد دارد.
برش پلاسما:
برشکاری در این روش به صورت الکتریکی می باشد. قوس الکتریکی ایجاد شده باعث تشکیل حرارت بالایی می شود که این گرمای زیاد سبب ایجاد برش در فلز مورد نظر می شود. این روش برشکاری بیشتر برای فلزات و ورقهای فولادی ضخیم مناسب و کاربردی می باشد.
مزایا و معایب برش پلاسما
مزایای برش پلاسما
- مقرون به صرفه بوده و از قیمت پایین تری برخوردار می باشد.
- قابل استفاده در فلزات ضخیم
معایب برش پلاسما
- ایجاد آلودگی در محیط
- دقت برش پایین
- امکان انحراف هنگام برشکاری
شباهت ها و تفاوت های برش لیزر و پلاسما
شباهت برش پلاسما و برش لیزری
برش لیزر و پلاسما، بررسی شباهت های این دو نسبت به هم که در ادامه به آن می پردازیم:
ساختار: برش لیزر و پلاسما از نحوه برش یکسانی برخوردار هستند. در هر دو روش، برش با کمک دستگاه های کامپیوتری صورت می پذیرد.
تغییر شکل: هر دو نسبت به خصوصیاتی که دارند سبب ایجاد تغییراتی در شکل فلزات هنگام عملیات برشکاری می شوند. برش پلاسما هنگام برش فلزات با ضخامت کم سبب ایجاد تغییر شکل می شود در مقابل برش لیزر هنگام برش فلزات با ضخامت بالا باعث ایجاد تغییراتی در شکل فلز می شود.
خطرناک بودن: برش لیزر و پلاسما هر دو به سبب ایجاد دود و گازهای سمی خطرناک بوده و هنگام استفاده از آن ها باید نسبت به رعایت نکات ایمنی مانند استفاده از دستکش و ماسک توجه نمود.
تفاوت های برش لیزری و پلاسما
برش لیزر و پلاسما با اینکه نسبت به هم دارای شباهت هایی بودن اما در برخی موارد نسبت به هم دارای تفاوت هایی نیز هستند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
نحوه برش: برشکاری در روش لیزر با استفاده از پرتوهای نور و ایجاد تمرکز در یک نقطه می باشد اما در روش پلاسما عملیات برشکاری با استفاده از جریان الکتریکی صورت می پذیرد.
هزینه: با اینکه برش لیزر از دقت و کیفیت بالایی بهره مند است اما از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نمی باشد. و برای کسانی که هزینه ی هنگام برش مهم است روش برش پلاسما به آن ها توصیه می گردد.
استفاده: برش لیزر بیشتر برای فلزاتی مناسب می باشد که نازک بوده و همچنین دارای سطح براق و منعکس کننده نباشند. در مقابل برش پلاسما برای همه ی فلزات که ضخیم بوده و دارای قابلیت رسانایی هستند مناسب می باشد.
سرعت برش: برش لیزر دارای سرعت بالاتر و زمان کمتری نسبت به برش پلاسما می باشد که یکی از عوامل هزینه بالای برش لیزر مربوط به این موضوع می باشد.
برش پلاسما یا برش لیزر کدام یک مناسب تر می باشد؟
همان گونه که با هم مرور کردیم برش لیزر و پلاسما از روش ها متداول و رایج در صنعت می باشد. اینکه کدام روش برش مناسب تر بوده و مفیدتر واقع خواهد شد کاملا بستگی به نیاز و کاربرد دارد مثلا:
*اگر فلز یا ورق آهنی را که می خواهید برش دهید براق نبوده و در دسته بندی فلزات نازک قرار دارد و نیز از زمان کوتاه برخوردار هستید و بودجه بالایی دارید روش برش لیزر بهترین روش برای شما می باشد.
*از طرف دیگر اگر فلزات مورد برش شما از ضخامت بالاتری برخوردار بوده و نمی خواهید هزینه بیشتری برای عملیات برش بپردازید برش پلاسما گزینه ایده آلی برای شما خواهد بود.
مقایسه کلی برش لیزر و پلاسما
برش لیزر
- مواد که میتوان با آن برش داد: فلزات، چوب، پلاستیک، چرم و ……..
- سرعت برش: سریع
- دقت، درستی: 0.00055 اینچ
- دقت: 0.14میلی متر
- هزینه برش: بالا
- محیط کار: نسبتا تمیز
- ضخامت برش: مواد نازک
برش پلاسما
- مواد که میتوان به روش پلاسما برش داد: فولاد های کربنی، ضدزنگ، مس، انواع ورق هی آلیاژی و ……..
- سرعت برش: آهسته و تدریجی
- دقت، درستی: 0.045 اینچ
- دقت: 0.4 میلی متر
- هزینه برش: پایین
- محیط کار: ایجاد دود در محیط
- ضخامت برش: مواد ضخیم
سوالات متداول
در اینجا قصد داریم به چند مورد از سوالات متداول که در مورد برش لیزر و پلاسما وجود دارد پاسخ دهیم:
*سرعت برش لیزر و پلاسما چقدر می باشد؟
سرعت برش پلاسما 20000 فوت در ثانیه و در دمای 30000 درجه فارنهایت می باشد. اما سرعت برش لیزر نسبت به نوع دستگاه و ماده ی مورد برش متفاوت می باشد به طور مثال اگر قدرت دستگاه برش لیزر شما 150 وات باشد و از پلاستیک اکریلیک 1.8 اینچی استفاده کنید، سرعت برش آن در ثانیه به 4 اینچ می رسد.
*چه فلزاتی با لیزر قابلیت برش دارند و تا چه ضخامتی امکان برش آنها امکان پذیر می باشد؟
انواع محصولات فولادی مانند فولاد ضدزنگ با روش لیزر قابلیت برش را دارا هستند، لیزر امکان برش تا 30 میلی متر دارا می باشد.
همچنین شما عزیزان اگر پاسخ سوالات خودتان درباره ی برش لیزر و پلاسما را در این مقاله را پیدا نکردید می توان در قسمت نظرات آن را بیان کنید تا همکاران ما در مجموعه بازرگانی پلیت استیل یک در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما باشند.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم که برش لیزری و پلاسما را به طور کامل توضیح دهیم و شما را با اینکه کدام روش برش نسبت به نیاز و کاربرد شما مناسب تر است را آشنا سازیم شما عزیزان می توانید با مطالعه این مقاله و در مقابل هم قرار دادن روش برش لیزر و پلاسما بهترین روش برای برشکاری را انتخاب نمایید.