ورق آلوزینک چیست؟ موارد کاربرد و استانداردهای تولیدی

ورق آلوزینک چیست چه کاربردهایی دارد و استانداردهای این ورق فلزی

ورق آلوزینک چه نوع ورقی است ویژگی های آن و تفاوت ورق آلوزنیک با ورق گالوانیزه

معرفی ورق آلوزینک:

ورق آلوزینک یک نوع فولاد تولید شده به روش نورد سرد می باشد که سطح پوشش ورق آلوزینک 55 درصد فلز آلومینیوم، 5/43 درصد فلز روی و مقدار کمی از عناصر دیگر تشکیل شده است. به دلیل وجود فلز روی در سطح پوششی ورق آلوزینک آن را در رده ی ورق های گالوانیزه قرار میدهند.که با این حال ورق آلوزینک تفاوت هایی با ورق گالوانیزه دارد که آنها را ادامه باهم مرور خواهیم کرد. ورق آلوزینک با نام های گالوالوم(Galvalume)و زینک آلوم(zincalume) نیز شناخته می شود. ورق فولادی آلوزینک به علت ویژگی هایی که دارد موردی پرطرفدار برای استفاده در صنایع مختلف می باشد. که مهمترین و عمده ترین کاربرد آن مربوط به دیواره ها و سقف کانکس ها  می باشد.

 

ورق آلوزینک جیست ؟

 

تفاوت ورق آلوزینک با گالوانیزه:

ورق الوزینک و ورق گالوانیزه هر دو از روش های پوشش دهی بر روی سطوح خود استفاده میکنند. سطح ورق گالوانیزه نسبت به ورق آلوزینک درخشان تر می باشد. اما ورق آلوزینک دارای ظاهری یک دست و یکپارچه نسبت به ورق گالوانیزه می باشد. ورق آلوزینک علاوه بر روی درصد بیشتری از آلومینیوم نیز تشکیل شده است. شاید بتوان گفت که مهمترین تفاوت ورق آلوزینک با ورق گالوانیزه مربوط به مواد پوششی آنها می باشد. با توجه به ساختار ورق آلوزینک دارای مقاومت بالا در برابر خوردگی و زنگ زدگی می باشد اما اگر در محیطی که بر اساس شرایط جوی دچار خوردگی و زنگ زدگی آهسته و پیوسته شود باید فورا برای رفع این مشکل اقدام گردد اگر این مشکل رفع نشود به طور فراگیر کل صفحه را در بر می گیرد اما اگر ورق گالوانیزه دچار زنگ زدگی شود امکان پخش در کل صفحه نمی باشد.

علاوه بر توضیحات ارائه شده ورق آلوزینک در نوع رنگ آمیزی، ابعاد و سایر مشخصات فنی و ظاهری نیز با ورق گالوانیزه تفاوت دارد. نوع رنگ آمیزی در ورق های آلوزینک به صورت کوره ای می باشد. ورق های گالوانیزه نیز قابلیت رنگ آمیزی دارند اما به دلیل ظاهر درخشان و براق که دارند بیشتر به شکل اولیه خود مورد استفاده قرار میگیرند. سختی ورق های آلوزینک تقریبا دو برابر ورق های گالوانیزه می باشد. همانطور که اشاره شد ورق آلوزینک شباهت بسیار زیادی با ورق گالوانیزه دارد پس بهتر است هنگام خرید و انتخاب دقت کافی به عمل آید تا از هرگونه ضرر و زیان آتی احتمالی جلوگیری شود.

 

تفاوت ورق آلوزینک و ورق های گالوانیزه

 

استاندارد های ورق آلوزینک(گالوالوم):

  • استاندارد آمریکایی ورق گالوالوم ASTM A792
  • استاندارد ژاپنی ورق گالوالوم JIS G3321
  • استاندارد  جدید اروپایی ورق گالوالوم EN 10346
  • استاندارد قدیم اروپایی ورق گالوالوم EN 10326 , EN10327

 

فرایند و روش تولید ورق آلوزینک:

ورق آلوزینک همانطور که اشاره شد یک نوع ورق فولادی با سطح پوششی روی و آلومینیوم می باشد که سبب مقاومت ورق آلوزینک شده و همچنین به خاطر شباهت که به ورق گالوانیزه دارد عملیات تولید و آماده سازی آن نیز مشابه ورق گالوانیزه می باشد.

برای تولید ورق آلوزینک ابتدا یک نوع ورق فولادی با ضخامت مشخص تهیه می گردد سپس ورق فولادی درون استخری داغ و مذاب فلز روی و آلومینیوم قرارداده می شود تا کل سطوح ورق با این دو فلز آغشته شود. ورق فولادی پس از غوطه وری در دمای بالای 500 درجه سانتیگراد گرم می شود تا ورق آلوزینک ایجاد شود.در این مرحله به سبب واکنش فولاد و فلز روی و آلومینیوم لایه ای از روی و آلومینیوم روی فولاد ایجاد می شود. و در آخر ورق آلوزینک ایجاد شده توسط عملیات و فرایند خنک سازی سرد شده و در ابعاد دلخواه برش داده می شود تا برای استفاده در صنایع مختلف آماده باشد.

 

فرایند تولید ورق های آلوزینک

 

مشخصات ورق آلوزینک:

  1. ضخامت ورق آلوزینک 4.0 تا 8/0 می باشد.
  2. عرض ورق آلوزینک 1000 تا 1500 میلی مترمی باشد.
  3. طول ورق آلوزینک در مقادیر دلخواه قابل تولید است.
  4. وزن بسته بندی ورق آلوزینک با پالت و بدون پالت متفاوت می باشد.
  5. با پالت دارای وزن تقریبی 55-50 کیلوگرم می باشد.
  6. بدون پالت دارای وزن تقریبی 25-20 کیلوگرم می باشد.

ویژگی های و خصوصیات فنی ورق آلوزینک:

ورق های آلوزینک به علت سطح پوششی که از روی و آلومینیوم دارند به خوبی در برابر خوردگی و زدگی دارای مقاومت هستند. به همین خاطر قابل استفاده در مکان های مختلف با شرایط جوی متفاوت می باشد.چندین مورد از ویژگی های ورق آلوزینک را باهم مرور می کنیم:

*رنگ پذیری مناسب

*جوش پذیری بالا

*سختی و مقاومت

*قابل بازیافت بودن و وزن مناسب

*جوش پذیری و شکل دهی خوب

* قابلیت چسبندگی بالا

*ضد زنگ و عمر طولانی

 

محدودیت مصرف ورق آلوزینک:

آلوزینک نسبت به سرب و مس حساس میباشد اگر در تماس مستقیم با این فلزات قرار گیرد درچار خوردگی می شود.

استفاده در محیط های قلیایی مناسب نمی باشد.

استفاده در مکان هایی که محل نگهداری حیوانات باشد مناسب نمی باشد. چون بر اثر تماس با فضولات دامی گاز آمونیاک تولید میکند که بسیار سمی و خطرناک می باشد.

در محیط های که رطوبت در آنها بسیار بالا باشد امکان زنگ زدگی و خوردگی در آن افزایش می یابد.

 

کاربردهای ورق آلوزینک:

ورق آلوزینک همانند سایر ورق های فولادی به علت خصوصیات و ویژگی هایی که دارد در صنایع مختلفی مورد استفاده می باشد. که با هم چندین مورد از این ویژگی ها مرور می کنیم:

 

کاربردهای ورق های آلوزنیک

 

*صنعت پتروشیمی و ساخت مخازن نفتی و گازی

*پنل های خورشیدی

*صنعت خودروسازی (تولید انواع اگزوز خودروها)

*تولید قطعات الکترونیک

*صنعت ساخت وساز و تولید درب و پنجره

*یخچال سازی، ساختن کابینت و کانکس

*پوششی دهی دیواره ها و کانال های هدایت آب

* ساخت انواع تابلو راهنمایی و رانندگی

* ساخت و تولید انواع لوازم خانگی

*انواع اتصالات

 

قیمت ورق آلوزینک:

قیمت ورق آلوزینک نسبت به ورق گالوانیزه بیشتر می باشد عوامل تاثیرگذار بر روی قیمت ورق آلوزینک عوامل متعددی می باشد. که عبارتند از: ابعاد و ضخامت، مشخصات فنی و ظاهری، نوع متریال و کارخانه تولید کننده آن همچنین نوسانات ارزی در تعیین قیمت ورق آلوزینک قطعا تاثیرگذار خواهد بود.

 

سخن پایانی:

ورق آلوزینک یک نوع ورق 100 درصد قابل بازیافت و سازگار با محیط میباشد. و به علت خصوصیاتی ضد زنگ و ضد خوردگی، دارد در صنایع مختلفی کاربرد دارد که شما همراهان و مشتریان عزیز مجموعه بازرگانی پلیت استیل یک همواره می توانید جهت دریافت مشاوره و اطلاع از قیمت روز ورق آلوزینک با کارشناسان مجموعه ما در ارتباط باشید.