بیس پلیت و بولت چیست؟ مراحل نصب و اجرا بیس پلیت یا صفحه فولادی
بیس پلیت یا صفحه فولادی رابط بین ستون و بتن می باشد. که سطح آن صاف و به شکل های مربعی و مستطیلی موجود است. بیس پلیت در واقع نقش کنترل کننده فشار و وزن را بر عهده دارد و باعث می شود تا فشار وارده از ستون به بتن بصورت مساوی پخش شود. نحوه وصل شدن بیس پلیت بصورت پیچ به ستون می باشد.
هر چه قدر ضخامت و سطح بیس پلیت بیشتر باشد مقدار فشاری که به بتن وارد می شود کمتر خواهد بود. که در نتیجه مقاومت سازه بالاتر می رود. و در مقابل هرگونه حوادث احتمالی از قبیل زلزله استحکام بالایی از خود نشان خواهد داد. ابعاد و ضخامت های بیس پلیت معمولا به ترتیب 30*30 سانتی متر و 20 تا 8 میلی متر می باشد.
وظیفه بیس پلیت چیست؟
چیزی که مشخص می باشد این است که امکان تحمل فشار در بتن با ستون های فولادی با هم تفاوت دارد. ستون های فولادی مقاومت بیشتری نسبت به بتن را ارائه می نمایند. برای اینکه بتوان بین ستون و بتن تعادل ایجاد کرد و فشار وارده از ستون به فونداسیون کاهش یابد، و وزن وارده به صورت مساوی پخش شود از بیس پلیت یا صفحه های فولادی استفاده می شود. در صورت عدم استفاده از بیس پلیت فشار وارده از ستون باعث فرو رفتن آن درون بتن می شود.
بنابراین می توان گفت که بیس پلیت برای هدف های زیر کاربرد دارد:
بیس پلیت با تحمل فشار و وزن به سازه استحکام و مقاومت می بخشد.
صفحه فولادی به عنوان رابط عمل کرده و باعث متصل شدن ستون به فونداسیون و بتن می شود.
بیس پلیت وظیفه تنظیم و توزیع نیروهای کششی، خمشی، لنگر، برشی و فشاری را بر عهده دارد.
انواع اتصالات بیس پلیت
صفحه های بیس پلیت یا صفحه های فولادی به دو صورت مختلف می توانند به فونداسیون یا بتن متصل شوند. که عبارتند از: اتصال گیردار و اتصال مفصلی
اتصال گیردار: اگر از اتصال گیردار در سازه استفاده شود باید در انتخاب انکر بولت ها دقت کافی به عمل آید تا از ارتفاع مناسبی برخوردار باشند تا بیس پلیت قادر به چرخیدن نباشد. زیرا اگر محکم نباشد می تواند منجر به حوادث جبران ناپذیری گردد. همچنین اگر ضخامت بیس پلیت بالا باشد امکان چرخش صفحه کاهش می یابد. و مقاومت بالاتری ارائه خواهد نمود.
اتصال مفصلی: این نوع اتصال باعث کاهش نیروی وارده کششی بین بیس پلیت و بتن می شود و قادر به تحمل نیروی فشاری و برشی است. نحوه متصل شدن بیس پلیت به ستون با استفاده از جوشکاری می باشد. و بیشتر در سازه هایی که نیاز به مقاومت بالایی دارند کاربرد دارد. مانند ساختمان های چند طبقه.
مراحل اجرا و نصب بیس پلیت
بیس پلیت یا صفحه های فولادی یکی از مهم ترین و پرکاربردترین اجزاء در ساخت و ساز ها محسوب می شود. که نقش بسزایی در افزایش ایمنی سازه ها را دارد. به همین خاطر هنگام نصب و اجرای آن حتما باید نکاتی را رعایت کنیم تا از حوادث پیش رو پیشگیری گردد.
نکاتی که برای افزایش ایمنی مستلزم به رعایت می باشند عبارتند از:
- محل و موقعیت دقیق قرارگیری بیس پلیت باید تعیین گردد. اما اجرای آن نیاز به تخصص و استفاده از نیروی ماهر دارد زیرا اگر بیس پلیت به صورت دقیق در محل خود قرار نگیرد انتقال فشار و وزن بصورت یکنواخت نخواهد بود و امکان بروز هرگونه حادثه ای امکان پذیر می باشد.
- برای اینکه بیس پلیت کارایی بهتری داشته باشد و مقاومت بالاتری را ارائه نماید باید بر روی سطح صاف بتن قرار گیرد. اما گاها سطح بتن صاف نمی باشد که برای حل این مشکل از ماده ای به نام دوغاب یا گروت استفاده می شود. دوغاب یا گروت در برابر هرگونه تغییرات دمایی و زلزله مقاوم می باشد.پس از صاف کردن سطح بتن و ریختن دوغاب بیس پلیت در جای دقیق خود محکم می شود و ستون با جوشکاری به بیس پلیت متصل می شود.
- برای استفاده از دوغاب باید سطح مورد نظر عاری از هرگونه چربی و خاک ریزه باشد تا عملیات دوغاب بهتر انجام پذیرد. ریختن دوغاب باید بصورت آهسته و پیوسته انجام شود.
- برای اینکه عملیات تهویه و هواگیری به خوبی صورت پذیرد در وسط پلیت یک سوراخ ایجاد می شود.
- بعضی از کارخانه ها بیس پلیت های آماده متصل به ستون را تولید می کنند که برای استفاده فقط نیازمند دوغاب می باشند و بوسیله بولت به بتن ها متصل می شوند. برای اینکه کیفیت این روش بالاتر باشد باید با دقت و نظارت کافی انجام شود.
- صفحه های فولادی یا بیس پلیت ها بیشتر در معرض رطوبت و تغییرات محیطی قرار دارند که باید به خوبی محافظت شوند تا کارایی خود را از دست ندهند. روش هایی برای محافظت از بیس پلیت ها در برابر رطوبت و تغییرات محیطی وجود دارد که در ادامه با هم آن ها را مرور می کنیم :
- در بعضی از سازه های صنعتی با استفاده از مواد قیری مانند روی بیس پلیت ها را می پوشانند تا آن ها را در برابر رطوبت و سایر شرایط جوی و محیطی حفظ کنند.
- با استفاده از رنگ آمیزی صفحه های بیس پلیت
- پوشاندن اطراف کامل بیس پلیت با بتن
بولت چیست؟
بیس پلیت ها به تنهایی نمی توانند به فونداسیون یا بتن متصل شوند برای این کار نیاز به میله هایی می باشد تا بیس پلیت ها را به سطح بتن متصل نماید، که این میله ها بولت نام دارند. کیفیت و ابعاد بولت ها بسیار حائز اهمیت می باشد چون جزء مهمترین قطعات برای حفظ استحکام و امنیت سازه می باشد. تعداد و اندازه های بولت ها بر اساس نوع سازه ها و سایر خصوصیات پروژه تعیین می شود.
کلام آخر و قیمت
همان گونه که مطلع هستید جنس بیس پلیت ها از آهن و فولاد می باشد. در نتیجه قیمت آهن و فولاد در قیمت بیس پلیت تاثیرگذار خواهد بود. همچنین نوسانات ارزی، ابعاد و سایر مشخصات نیز در تعیین قیمت بیس پلیت ها موثر خواهد بود. شما همراهان و مشتریان عزیز مجموعه بازرگانی پلیت استیل یک همواره می توانید با کارشناسان مجموعه ما جهت دریافت مشاوره و شرایط خرید و فروش در ارتباط باشید.