ورق پانچ فولادی یا مشبک فلزی چیست؟ انواع پانچ های فلزی

ورق پانچ یا مشبک فولادی چیست؟

ورق پانچ فولادی چیست؟ انواع ورق پانچ فلزی و خصوصیات

به ورقه فلزی که روی آن تعداد زیادی سوراخ و حفره به صورت منظم ایجاد می شود ورق پانچ یا مشبک می گویند. به حفره ها و سوراخ های سطح ورق چشمه ورق نیز گفته میشود، که این حفره ها می توانند در سایز و اندازه های مختلف و شکل های متفاوت مانند لوزی، دایره ای، مربعی و غیره باشند، که ورق دایره ای کاربرد بیشتری نسبت به ورق های دیگر دارد . ورق پانچ فولادی به دلیل خصوصیات و ویژگی های خاصی که دارد بیشتر در دکوراسیون، معماری و زیبا سازی کاربرد دارد . 

ویژگی های ورق پانچ فلزی :

ورق های پانچ معمولا به صورت شیت و رول در بازار وجود دارد، که از نظر جنس می توان آنها را به ورق پانچ فولادی،آلومینیومی، استیل،ورق پانچ روغنی،پانچ آجدار،گالوانیزه،رنگی و ورق پانچ آلیاژی تقسیم بندی کرد. ابعاد و اندازه ورق پانچ رول معمولا دارای عرض 1000 و 1250 میلی متر می باشد و ورق پانچ شیت در ابعاد 2000*1000 میلی متر و 2500*1250 میلی متر و با ضخامت های متفاوت از 0.5 میلی متر تا 5 میلی متر می باشد.

ورق های پانچ فلزی به دلیل وجود حفره و سوراخ هایی که روی سطوح خود دارند باعث می شود که وزن این نوع ورق ها سبک باشد و همچنین مایعات به راحتی از آن ها عبور کند. 

از سایر ویژگی های ورق پانچ می توان به موارد زیر اشاره کرد :

   *استحکام بالا در برابر ضربه

   * فیلترینگ و تصفیه

   * ضد لغزش بودن به علت وجود سوراخ و حفره

   * کنترل ارتعاش و هدایت صوتی

   * قابلیت جوشکاری و برشکاری

   * صرفه اقتصادی و زیبا سازی فضاهای مختلف

 

انواع ورق پانچ و مشبک :

انواع ورق های پانچ مشبک فلزی را می توان بر اساس شکل چشمه های ورق (سوراخ) و یا براساس جنس ورق به دو دسته زیر تقسیم بندی کرد:

1- از نظر شکل هندسی چشمه ها:

  • دایره ای
  •  لوزی
  • مستطیل
  • مثلثی
  • لوبیایی
  • لانه زنبوری
  • ذوزنقه ای
  • مربعی 
  • ستاره ای 

 ورق های پانچ دایره ای همانطور که در بالا ذکر شد متداول ترین و پر استفاده ترین نسب به بقیه ورق های پانچ است. در ورق های پانچ شکاف دار هوا به راحتی جریان دارد، و پانچ شش ضلعی دارای منفذهای بزرگی نسبت به بقیه ورق ها می باشد.

 2- از نظر جنس ورق پانچ :  

ورق پانچ گالوانیزه:

ورق پانچ گالوانیزه که به آن ورق سفید نیز می گویند، به دلیل فرایند گالوانیزاسیون که در زمان تولید روی این ورق های فولادی انجام گرفته، باعث افزایش مقاومت و کاهش خوردگی در برابر شرایط محیطی این ورق پانچ شده است.ورق های پانچ گالوانیزه در ضخامت 0.2 تا 8 میلی متر و ابعاد 2000*1000 و2500*1250 قابل تولید میباشد. ورق پانچ گالوانیزه بیشتر در پل ها، نرده ها، پلکان ها و … کاربرد دارد.

 

ورق پانچ آجدار:

به علت ایجاد ناهمواری و آج روی سطوح خود ورق، ورق آجدار نامیده می شود که سبب اصطکاک و جلوگیری از سر شدن و لیز خوردگی می شود ورق پانچ اجدار در ساخت پله ها، کف سازی و … کاربرد دارد .

 

ورق پانچ آلومینیومی:

فلز آلومینیوم به دلیل ظاهر زیبایی که دارد بیشتر در مصارف تزیینی کاربرد دارد و از ویژگی مهم و کاربردی دیگر آن می توان به مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی اشاره کرد.

ورق پانچ آلومینیومی

ورق پانچ روغنی:

این ورق های فلزی به دلیل سطح صاف و جلا داده شده ای که دارند بیشتر در صنایعی کاربرد دارند که نیاز به زیباسازی در آن ها مورد توجه است مانند لوازم خانگی(یخچال ، لباسشویی و …).

ورق پانچ روغنی

 ورق های پانچ روغنی تنوع خیلی زیادی ندارند و ضخامت تولیدی آنها بین 0.5 تا 1.5 میلی متر می باشد.

 

ورق پانچ رنگی:

 

ورق پانچ روغنی

 

یک نوع ورق که از پایه ورق های گالوانیزه می باشد.و با استفاده از فرایند پوشش دهی رنگ الکترواستاتیک در رنگ های مختلفی تولید می شود. استفاده از این پوششی رنگی علاوه بر زیباسازی سبب مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی می شود، به همین علت بیشتر در جاهایی مورد استفاده قرار میگیرد که امکان زنگ زدگی زیاد باشد و نیاز به زیباسازی نیز مهم باشد مانند نمای ساختمان ها که بیشتر در معرض رطوبت و تغییرات آب و هوایی قرار دارد.

ورق پانچ استیل:

نوعی ورق از فولاد ضد زنگ و کم کربن که وزن سبکی دارد و از ویژگی های مهم آن می توان به مقاومت در برابر خوردگی اشاره کرد که ناشی از وجود لایه اکسیدی است که به وسیله کروم ایجاد شده می باشد. ورق های پانچ استیل از مهمترین ورق های فلزی هستند، و از کاربرد این نوع ورق میتوان به استفاده در صنایع داروسازی و پزشکی،پتروشیمی و … اشاره کرد.

ورق پانچ استیل

 

قطر حفره های ورق پانچ استیل بین 0.5 الی 25 میلی متر و ضخامت آن بین 0.5 الی 6 میلی متر می باشد.

 

ورق پانچ آلیاژِی :

ورق پانچ آلیاژی معمولاً یک نوع ورق فلزی است که از ترکیب چندین آلیاژ فلزی مختلف تشکیل شده است. این آلیاژها ممکن است شامل فلزات مانند آلومینیوم، استیل، مس یا فولاد باشند. هدف از استفاده از این نوع ورق، بهبود خواص مکانیکی و مقاومت در برابر خوردگی و سایش است.

 

ورق پانچ آلیاژی

امروزه، ورق پانچ آلیاژی در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، هوافضا، ساخت و ساز، صنایع دریایی و صنایع الکترونیکی استفاده می شود. تراشه های کامپیوتری، کارتهای حافظه، قطعات الکترونیکی پیچیده و همچنین قطعات ظرفیتی نیز ممکن است از ورق پانچ آلیاژی تولید شوند.

 

 ورق پانچ فولادی: 

ورق پانچ فولادی، همانند ورق پانچ آلیاژی، یک نوع ورق فلزی است که از فولاد تشکیل شده است. فولاد معمولاً به عنوان یک ماده سخت و مقاوم استفاده می شود، که دارای خواص مکانیکی برتری می باشد.

ورق فولادی punched در صنایع مختلفی از جمله ساخت و ساز، خودروسازی، صنعت دریایی، صنعت نفت و گاز و ماشین آلات استفاده می شود. این ورق‌ها برای تولید قطعات ساختمانی، قطعات خودرو، تجهیزات دریایی، لوله‌ها، تجهیزات حفاری و بسیاری موارد دیگر به کار می روند.

ورق پانچ فولادی

 

در صنعت، ورق پانچ فولادی معمولاً برش داده می‌شود، به شکل‌ها و اندازه‌های مختلف قطعه‌بندی می شود و برای ساخت قطعات مختلف با استفاده از تکنیک پانچینگ استفاده می شود.ضخامت تولیدی آن ها بین 0.2 تا 200 میلی متر متغیر می باشد.

 

کاربردهای ورق پانچ :

ورق پانچ به علت خصوصیات و ویژگی های خاصی که دارد در صنایع مختلف کاربرد دارد که چندین مورد از انها را با هم مرور می کنیم :

  • ساخت نرده و پلکان و کف هایی که نیاز به اصطکاک برای جلوگیری از لیز خوردن دارند
  •  ساخت انواع پارتیشن، سقف کاذب، سایبان و فضاهایی که نیاز به زیبا سازی دارند.
  • طراحی ساختمان، و موارد تزئینی مانند نور پردازی، نمای ساختمان، هوا در ساختمان
  • در شهر سازی و زیباسازی شهر
  • راه سازی و تولید ورق های شیروانی
  • صنایع داروسازی و پزشکی
  • صنعت نفت ، گاز و پتروشیمی
  • برنامه های کاربردی صدا، از جمله کنترل صدا در خارج و کاهش اکو در داخل خانه
  • ساخت انواع ماشین ‌آلات و اتومبیل‌ های صنعتی و نیمه‌ صنعتی
  • ساخت انواع سانتریفیوژ، فیلترینگ و تصفیه

فرایند تولید ورق پانچ یا مشبک:

 پانچ کردن ورق به 2 صورت دستی و خودکار انجام میشود به علت اینکه پانچ کردن دستی خطای بالایی دارد این روش کاربرد آنچنانی ندارد  و به جای آن بیشتر از روش پانچ خودکار استفاده می شود چون که هم درصد خطای آن پایین تر و هم کیفیت پانچ ورق در آن بالاتر می باشد.

پرس پانچ: نوعی پرس ماشینی جهت ایجاد سوراخ در انواع ورق های خام استفاده می شود که همچنین قابلیت کنترل با دست و کامپیوتر را دارا می باشد.

لیزر: یک نوع دستگاه cnc  می باشد که طرح اولیه آن توسط نرم افزارهای گرافیکی  به سیستم داده می شود و با فشردن یک دکمه فرایند پانچ آغاز می شود.

 CNC: پانچ ورق با دستگاه CNC یک فرآیند ساخت است که توسط پرس CNC صورت می‌گیرد. این دستگاه طراحی چند ابزار دارد و با بهره گیری از تکنولوژی های جدید، این امکان را به ما می دهد که یک ورق فلزی را در جهت محورهای x و y حرکت دهد تا ورق به‌دقت در زیر رام پانچ دستگاه قرار گرفته و برای پانچ آماده شود و در نهایت در محل دقیق پانچ میشود.

انواع پانچ ورق های فلزی

 

در نتیجه این حرکت میتوان علاوه بر سرعت تولید بالا، انواع شکل سوراخ ها را  روی ورق های فلزی اجرا کرد (شکل های هندسی خاص، اشکال مورد نیاز برای ساخت قطعات صنعتی و یا اشکال تزئینی). دستگاه پانچ CNC برای انجام عملیات پانچ، از کامپیوتر فرمان می گیرد، در نتیجه دقت بسیار بالا و ضریب خطای پایینی دارد. دستگاه پانچ سی ان سی (CNC) می تواند ورق های فلزی مختلف مانند، ورق های فولادی، ورق های گالوانیزه، ورق های آلومینیومی، آهن، استیل، برنج، برنز، گالوانیزه و دیگر ورق های فلزی دیگر را پانچ کند.

با دستگاه‌های CNC می‌توانیم از قالب‌های مختلف برای تولید ورق‌های مشبک استفاده کنیم، که عبارتند از:

  1. قالب‌های گرد با قطرهای سه میلی‌متر تا 80 میلی‌متر
  2. قالب‌های شش ضلعی با اضلاع شش میلی‌متر تا 60 میلی‌متر
  3. قالب‌های لوبیایی در ابعاد 2*25 میلی‌متر تا 40*100 میلی‌متر
  4. قالب‌های چهارگوش در ابعاد پنج در پنج میلی‌متر تا 80*80 میلی‌متر

 

جمع بندی و سخن پایانی :

همان طور که باهم مرور کردیم ورق پانچ به علت خصوصیات و ویژگی های خاصی که دارد که مهمترین آن وزن سبک و عبور مایعات به علت حفره ها و سوراخ های آن میباشد، کاربرد های زیادی در صنایع مختلفی دارد. همواره شما همراهان ومشتریان عزیز مجموعه پلیت استیل یک می توانید با کارشناسان مجموعه ما در تماس باشید تا در انتخابی بهتر و جهت آگاهی از قیمت روز انواع ورق پانچ و مشبک شما را راهنمایی کنند.